На 100-ия ден от създаването на Националния оперативен щаб за ограничаване на епидемията с COVID-19 спират брифингите, но работата му ще продължи до края на годината. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на последния редовен сутрешен брифинг.


По думите му щаба не се разформирова, а ще следи ситуацията с коронавируса до 31 декември 2020 г. „За да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития. През това време Щабът трябва гарантира запасите от облекла, очила, маски, тестове, лекарства, които към този момент докторите считат, че може да бъдат давани на заболелите“, допълни премиерът.


Информацията за развитието на заболяването ще бъде публикувана всеки ден онлайн. „Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той не е утихнал. За вчера у нас има 25 случая. Но ние чисто психологически искаме да се върнем колкото се може бързо към нормалния начин на живот“, отбеляза Борисов и допълни, че мерките у нас са били меки, но навременни и са дали резултат. Дистанцията и дезинфекцията са доказани в борбата срещу COVID-19 и те трябва да продължат да се спазват и занапред. По думите на премиера след 15 юни 2020 г., носенето на маски на закрито ще е пожелание. Засега се запазва и 14-дневната карантина за пристигащите от трети страни. „От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция. Мицотакис не иска по-рано, защото ги е страх. Той ще ни посети на 24 юни“, посочи Борисов, но изрази и предпазливост за Балканите, защото по думите му Северна Македония изпусна контрола в последните дни и има скок в новозаразените.


Експертите от Националният оперативен щаб благодариха на всички, които се включиха в овладяването на епидемията и подходиха отговорно към ситуацията. „В днешния ден искам да благодаря на всички граждани на Р България, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве и здравето на техните близки. Това нямаше как да стане без тази самодициплина.


Благодаря на всички наши колеги, които работеха много усърдно, успяха да се реорганизират болниците, благодаря на всички болнични директори, които проявиха разбиране и най-вече на тези, които работеха на първа линия и които и в момента се справят с този огромен проблем.


Благодаря на областните управители и кметовете, защото те бяха едни от първите хора, които се мобилизираха и със създадените областни щабове, оказаха решителна подкрепа.


Благодаря на всички добворолци, които участваха в този процес. Те бяха от различни сфери, но всички с една и съща мотивация – да бъдат полезни“, заяви началникът на Щаба проф. д-р Венцислав Мутафчийски.