Забрана за продажба ментолови цигари влиза в сила от днес в целия Европейски съюз. Припомняме, че още през май 2016 г. в ЕС бе наложена пълна забрана за производството на тютюневи изделия с овкусители и аромати, както и добавки във филтъра, хартята или в кутията. Срокът, в който забраната трябваше да влезе в сила изцяло е до 2022 г. 


Същата година у нас, българският парламент гласува на второ четене измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Освен стандартните цигари, на регулация подлежат и електронните. 


От този момент е забранено върху опаковките да се отпечатват елементи, които да показват, че цигарите имат по-мек вкус или отделят по-малко дим. Заявената цел на забраната е да се намали процентът на пушачите сред младите хора.Ментоловите цигари бяха обявени за опасни още преди десет години. Редица проучвания показаха, че те насищат организма на пушача с повече въглероден окис, никотин и котинин, в сравнение с обикновените, което ги прави по-вредни. Оказа се, дори, че отказването на цигарите след пушене на цигари с ментол е по-трудно. Това е така защото ментолът стимулира рецепторите за студ, което обяснява усещането на приятна хладина и свежест, но и желание да се поеме повече от дима на цигарата.


Други проучванията сочат, че новопропушилите често предпочитат ментолов тютюн и в сравнение с останалите, са по-склонни от другите пушачи да запалят първата си цигара пет минути след събуждане.


Ето защо здравните експерти са категорични, че пушенето на тютюн с ментов аромат е с по-голям риск за здравето, отколкото при употребата на обикновен. И те потвърждават, че с ароматните цигари пушачите вдишват по-голямо количество никотин и особено опасния въглероден моноксид, а отказването на ментоловия тютюн е далеч по-трудно дори за хора, които изпушват едва по 3-4 цигари дневно.