Лекари специализанти, които дават платени дежурства, спасиха от затваряне белодробната болница във Велико Търново, в която не достигат медици за Ковид отделенията.

 

Ръководството на лечебното заведение предупреди, че има реална опасност болницата да спре работа след Нова година, предава БНР.


 

Основната причина за това е липсата на медицински кадри. Много от медиците, работещи в болницата, са болни, а има и лекари, подали предизвестия за напускане.

 

В лечебното заведение, където, освен Ковид болни, се лекуват и пациенти с туберкулоза и други с неспецифични белодробни заболявания, бяха останали само двама при нужни осем лекари.

 

„Ситуацията в момента е една идея по-добре, отколкото беше преди Нова година, благодарение на няколко колеги специализанти от частната кардиология и един колега от онкологията. Поне до 15-ти януари сме решили проблемите. За нещастие, напусналите колеги не се връщат. Нови кандидати, които да започнат работи при нас, също няма“, заяви управителят на белодробната болница д-р Стела Денчева.

 

За да привлече кадри, с които да бъде решена кадровата криза, лечебното заведение плаща на външните медици по 120 лева за всяко нощно дежурство и по 95 лева за дневно.

 

9 са пациентите в белодробната болница, но се очаква увеличение, посочи д-р Денчева:

 

„Много се притеснявам какво ще се случи след Коледните празници, имаше отново доста събирания. В края на краищата януари и февруари са месеците на грипа, той започва да се появява, което означава, че ще имаме проблеми“.

 

Двама лекари са напуснали болницата, а други двама са с предизвестия за напускане, които са подали в началото на декември.

 

Според д-р Денчева причината е, че стимулите за работа на първа линия могат да се получат от един работодател, а част от лекарите в белодробната болница са на допълнителен трудов договор.

 

Болницата е уведомила за проблема медицинските университети и здравните власти, пуснати са и обяви за платени дежурства, но няма кандидати.

 

Ръководството на лечебното заведение е разкрило дарителска сметка за набиране на средства за дострояване на сградата и снабдяването ѝ със съвременна техника и оборудване.

 

Д-Банк, BIC: DEMIBGSF, IBAN: BG11DEMI92405000254524