Всички специалисти по здравни грижи на Военномедицинска академия (ВМА) бяха отличени от проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод 12 май – Международния ден на сестринството.

 

“Признанието е за всеки един от Вас, колеги, за активното Ви участие, проявен висок професионализъм и всеотдайност при посрещането и преодоляването на пандемията от Covid-19. 


 

Светът е устроен така, че с развитието на технологиите редица професии отмират. Но има и такива, за които се изисква „да работиш със сърце” и тези професионалисти – това сте Вие, колеги, те не могат да бъдат заменени от какъвто и да е робот. В медицината няма второстепенни роли. 

 

Именно професионалистите по здравни грижи са основните помощници на всеки лекар. Пациентите са различни, ситуациите са различни, но екипната работа и разбирането само с поглед са ключът към спасяването на всеки живот”, изтъкна проф. Мутафчийски.

 

Той благодари на всички професионалисти по здравни грижи за отдадеността, усърдието и достойния денонощен труд, за човещината, за духа на единство и колективност, които днес не се срещат често: “Гордея се с Вас и Ви благодаря за съвместните усилия за изграждането на устойчиви и висококачествени здравни грижи във ВМА. Честит празник! Бъдете здрави!”

 

В празничния 12 май за сестринското съсловие и останалите специалисти по здравни грижи поздравителен адрес отправи и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

 

Тя започна словото си с думите на Флорънс Найтингейл, която полага основите на професията „Медицинска сестра“: „Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания". 

 

Проф. Сербезова изтъкна, че тя и екипът ѝ от Министерството на здравеопазването правят “всичко възможно”, за да гарантират по-добри условия на сектора, който от своя страна в официално писмо от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поиска стартово трудово възнаграждение в размер на три минимални работни заплати. 

 

Още от БАПЗГ настояват за осигуряване на продължаващо обучение и възможност за кариерно развитие, определяне на медицински стандарти, по-добри самостоятелни сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ. 

 

В словото си проф. Сербезова заяви, че е сигурна, “че работейки заедно в духа на конструктивния диалог и взаимната воля”, скоро е възможно желанията на съсловието да бъдат изпълнени.