Предстои симпозиумът на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика на 12 ноември 2022 г. Събитието ще премине под надслова „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“ и е под патронажа на Румен Радев,  в партньорство с Българския лекарски съюз и Столичната община.

 

Конгресът е разделен в няколко отделни тематични панели - ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, епидемиология, патогенеза, скрининг и терапевтични възможности.


 

Българският опит за проследяване и лечение на ретинопатията на недоносеността и съхраняване на качеството на живот при деца ще бъде представен от проф. д-р Александър Оскар, дм, доц. д-р Невяна Велева, дм, доц. д-р Ралица Георгиева, дм, проф. д-р Мая Кръстева, дм, проф. д-р Боряна Слънчева, дм, доц. д-р Галина Димитрова, дм, д-р Огнян Младенов, дм, д-р Лиляна Димитрова, д-р Галатея Цветкова, д-р Светла Николова, д-р Васил Маринов, дм, проф. д-р Ива Петкова, дм. Чуждестранните лектори са представени от проф. д-р Андреас Щаал и д-р Йохана Пфайл.

 

Ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата не само в България, но и по света. Това е и една от водещите причини за детска зрителна инвалидизация.  

 

Офталмологичното заболяване може да се наблюдава при бебета, които са недоносени или които тежат по-малко от около 1,360 грама при раждането си. Този тип ретинопатия възниква и когато необичайни кръвоносни съдове растат в ретината (светлочувствителния слой в задната част на окото). 

 

Симптоми на заболяването са блуждаещи очи, които треперят или правят други необичайни движения. Други белези на ретинопатията са неспособността на очите да следват обекти.

 

Обикновено кръвоносните съдове на ретината започват да се развиват през четвъртия месец от бременността и завършват около термина или 9-ия месец от бременността.

 

Ако бебето се роди много рано, тези кръвоносни съдове може да спрат да се развиват нормално. След това ретината развива нови кръвоносни съдове, които са необичайни. Това се нарича неоваскуларизация на ретината или NV.

 

Тези необичайни кръвоносни съдове могат да растат в грешна посока. Тъй като кръвоносните съдове са прикрепени към ретината, насочени в грешната посока, те могат да издърпат ретината нагоре от задната част на окото. Това е вид отлепване на ретината.

 

Референции:
Retinopathy of Prematurity. National Eye Institute - https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/retinopathy-prematurity