Специалисти от екип “Ранна интервенция” на Карин дом ще консултират безплатно родители на недоносени деца или деца, родени с ниско тегло, на възраст до 2 години. 

 

Инициативата се организира по повод Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17-ти ноември.


 

Целта е родителите на недоносени деца да получат информация и подкрепа за тяхното развитие и отглеждане.

 

Консултациите ще се провеждат онлайн, с възможност за пряко наблюдение на детето у дома, и ще са безплатни.

 

В инициативата ще се включат рехабилитатор, логопед, психолог, специалист по кърмене и социален работник от екип “Ранна интервенция” на Карин дом.

 

Запазването на час за консултация става чрез попълване на следния формуляр: https://forms.gle/FRmcxaWnfN5p6fsp8

 

Екипът на Карин дом ще се свърже с родителите на детето за уточняване на удобен ден и час за провеждане на консултацията. Записването на час е до 30-ти ноември или до запълване на местата. Консултациите ще се провеждат до края на годината.

 

Недоносените деца имат някои функционални особености, поради преждевременното раждане. Особено важно при тях е редовното проследяване, и при необходимост, навременното насочване към услуги по ранна интервенция.

 

По време на консултацията, специалистите ще направят оценка на развитието, което ще помогне на родителите да си отговорят на въпроси относно необходимостта от консултации с медицински специалисти и/или консултанти по ранно детско развитие.

 

Колкото по-скоро след раждането родителите получат подкрепа и информация, толкова са по-големи възможностите за компенсиране на пропуснатите етапи в детското развитие, посочват от Карин дом.

 

Опитът на техните специалисти до момента показва, че родителите, които са ползвали услуги по ранна интервенция, се чувстват по-спокойни и уверени.

 

Притесненията на родителите на недоносени деца много често са свързани с езиково-говорното им развитие. На помощ идва консултацията с логопед, който им показва как да участват активно в изграждането на говорните умения на детето.

 

Родителите могат да получат ценни насоки и за храненето и самообслужването на детето. Чрез подходящи игри и методики им се показва как децата да напреднат в езиково-говорната област и общуването.

 

Карин дом развива програма „Ранна интервенция“ от 2010 г., като адаптира модел на услуги по ранна детска интервенция, предоставяни в Канада и САЩ. До 2019 г. в програмата са включени над 900 деца от Варна и областта, като почти 40% от децата са недоносени.