Дванадесет специалисти от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се обучават в заместване на изкуствена тазобедрена или колянна става (ревизионно ендопротезиране) на 4 юли 2022 г.

 

Обучението ще бъде водено от началника на клиниката проф. д-р Пламен Кинов и специално поканен от него гост-лектор от Германия - проф. д-р Хайнц Рьотингер. 


 

Специалистът е ръководител на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става в Университетската болница за медицинско обучение към Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен. 

 

Заедно те ще проведат операция на живо в Рапортната зала на Клиниката по ортопедия и травматология на болницата. Тя ще се изразява в смяна на изкуствената тазобедрена става на две български жени. Част от обучаващите се лекари ще имат възможността да участват.

 

Проф Рьотингер има над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става. Този иновативен достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се увреждат мускулите и тъканите, което помага за по-бързо възстановяване на пациента, обясняват от ИСУЛ.

 

В симпозиума ще участват 12 водещи български ортопеди. Поканени са и лекари от чужбина с интереси в областта на ревизионната хирургия на тазобедрената става.

 

Ревизионното ендопротезиране (смяна на протезата) е изключително сложна и трудна хирургична интервенция, която понякога се налага при пациенти, претърпели ендопротезиране на колянна или тазобедрена става. Такъв тип хирургия се прилага при настъпило усложнение на ендопротезираната става: разхлабване, инфекция около протезата, перипротезна фрактура и др.

 

Проф. д-р Пламен Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г. През 2020 година той оглави и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София. 

 

Той е един от водещите специалисти у нас в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минимално инвазивно ендопротезиране, ревизионното ендопротезиране. 

 

Специализирал е в клиники в Австрия, Германия и Италия. Член е на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация), СУБ (Съюз на учените в България), EFORT (Европейската Федерация на Националните Ортопедични Асоциации), AAOS (Американската асоциация на ортопедичните хирурзи), EHS (Европейската дружество по хирургия на тазобедрената става). Автор е на над 200 научни публикации.