„Според мен здравеопазването продължава да бъде една от най-предизвикателните за управление и реформа сфери. Причината е, че системата на здравеопазване засяга по значим и често противоречащ си начин чисто медицински, социални, финансови, образователни и производствени въпроси. Същевременно, ресурсите, в рамките на които трябва да се вземат решения, са силно ограничени, а възможностите за измерване и обективизиране на дейностите и резултатите – трудни и нееднозначни. Всичко това прави материята изключително сложна и „неприятна“ от управленска гледна точка.“ сподели проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в „Пирогов“ и основател на здравно-медицинския сайт Puls.bg по повод провеждането на дискусионния форум „Здравен дебат“ на 10 февруари тази година.


На събитието в х-л  "Шератон" ще участват министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница „Св. Екатерина“, проф. Стоян Миланов, изпълнителен директор на „Пирогов”, доц. д-р Божидар Финков от „Св. Анна“, национален консултант по инвазивна кардиология и бивш министър на здравеопазването, проф. Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна и председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна.


В първия панел на форума те ще представят своята гледна точка за неотложните реформи в здравеопазването и очакваните резултати и евентуални последици от провеждането им. Темите, които ще се дискутират, ще са концепцията за реформа в Спешната помощ, въпроси, свързани с финансирането и инвестициите в здравеопазването, затова защо не стигат парите за здраве и дали само ниската събираемост на здравни вноски е причина за това, какво трябва да се промени, за да се задържат лекарите в страната ни и работеща ли е болничната и здравна система у нас въобще, защо плащаме три пъти повече за лекарства, а стойностите на медицинските услуги стоят, защо задлъжняват болниците ни...


NEWS_MORE_BOX

 


„Според мен е необходимо да се търси широка обществена подкрепа на промените, а това изисква разговор, диалог, дебат,“ е на мнение инициаторът на събитието проф. Габровски. „Само по-доброто разбиране и осъзнаване на предизвикателствата ще ни насочи по правилния път на тяхното преодоляване. Това е и причината в Пулс.бг от дълги години, периодично да навлизаме в темата за управлението на здравеопазването чрез инициативите си „Здравен дебат“. Резултатите винаги са били особено интересни, а, надявам се, и в значителна степен полезни и продуктивни. Ще се радвам и този път да бъде така.“ допълни още той.


По традиция форумите, организирани от Puls.bg и Клуб Investor.bg, предоставят и възможността аудиторията също да поставя въпроси към участниците и получава отговор директно от сцената.


Модератор на събитието ще бъде Калин Манолов,  журналист с дългогодишен опит в проследяване и анализиране на управлението на страната, в това число и в сферата на здравеопазването и движението на средствата в него.

Форумът стартира със „Здравен дебат“ от 9.00 ч. с участието на здравния министър, проф. Начев, проф. Миланов и доц. Финков. Следва отворена дискусия с представителите на администрацията и бизнеса по въпросите, свързани с финансирането на инвестициите в здравеопазването.

 

Мястото на събитието е София Хотел Балкан Шератон, зала Роял (ет. 1).

 

Към Регистрация за събитието

 

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.