Шест хеликоптерни бази за целите на Спешната помощ ще бъдат изградени в страната. Това е една от идеите за реформи в сектора.

 

Те ще се намират около София, Горна Оряховица, село Стралджа в Бургаска област, Добрич, пловдивското село Крумово и село Сумер, Врачанско.


 

По този начин ще се гарантира навременното осигуряване на бърза медицинска помощ и за най-далечните инциденти в рамките на 37 минути - времето, за което хеликоптерите ще може да достигнат до всяка точка на страната.

 

За максимум половин час машината ще трябва да отведе пострадалия до най-близката болница, където да му се окаже лекарска помощ. Ако се окаже, че там специалистите не могат да се справят, хеликоптерът ще може да транспортира човека до друга клиника.

 

За тази цел ще трябва да се построят и площадки с диаметър от около 20 м на определени места или болници. Разходите за този транспорт ще се поемат от държавата, но самите бази обаче най-вероятно ще се изградят и поддържат от частни фирми.

NEWS_MORE_BOX

 

Вече започва първият етап от предвидената в Спешна помощ реформа - изграждането на 11 спешни центъра.

 

До две години такива комплекси ще има в Бургас, Плевен, Велико Търново, София, Монтана, Шумен, Варна, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Благоевград, като само в столицата ще има два - на територията на болниците "Пирогов" и "Света Анна".

 

Първите три спешни центъра ще станат факт до края на годината. Във всеки от новоизградените комплекси ще има един и същи вид апаратура и кадрова обезпеченост.

 

Още тази година започва и процедурата за закупуване на нови линейки. По думите на здравния министър първоначално ще бъдат обновени около 10-15% от автомобилния парк и така ще бъде всяка следваща година.

 

Ще се разкрият още кол центрове на Националната система за спешни повиквания - тел. 112, тъй като в момента съществуващите шест не са достатъчни.