От страх и паника, породени от нарастващия брой заразени с COVID-19, пациенти неглижират симптоми пред специалистите от 112. Но така застрашават екипите на „Спешна помощ“, защото медиците отиват на адрес незащитени. „Хората понякога, дали подавайки се на паника или се притесняват, спестяват важна информация за здравословното си състояние“, сигнализира пред БНР говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска.


Това се очертава като съществен проблем в работата на спешните лекари. Сунгарска призова хората да бъдат максимално обективни, когато се обаждат на 112 и подават сигнал за здравословен проблем. 


В столицата няма нито един служител на Спешна помощ, който да е заявил нежелание да работи в такава критична ситуация. „При това претоварване на системата се изисква търпение и разбиране“, отбеляза Катя Сунгарска.Тази сутрин стана ясно, че вместо дарение, една от най-големите застрахователни компании у нас, ще направи застраховки „Живот“ на всички медици от първа линия в борбата с коронавируса.


Инициативата на компанията е организирана в партньорство със Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз.


„Всички лекари, медицински сестри, лаборанти, регистратори, санитари, шофьори, работещи в Спешна помощ и интензивните отделения на държавните и градските болници, които са пряко ангажирани в лечението на коронавирус, както и пулмолозите, рентгенолозите и рентгеновите лаборанти в лечебни заведения, лекуващи коронавирус в София, на възраст под 65 години попадат в обхвата на груповата рискова застраховка „Живот“ с покритие COVID-19. Застраховката е валидна от днес за срок от 6 месеца и предвижда изплащане на застрахователната сума от 1000 лв. при временна неработоспособност за времето на домашно лечение при установяване на инфекция с COVID-19 и 1500 лв. при временна неработоспособност за времето на болничен престой при установяване на същото заболяване“, съобщават организаторите на инициативата.


Към момента медицинските лица, ангажирани пряко в борбата с епидемията, работят във Военномедицинска академия, „Пирогов“, Университетска болница „Александровска“, „Св. Анна“, Белодробна болница „Св. София“ и Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“, Втора градска болница и Пета градска болница, и наброяват над 1200 човека.


Застраховката ще бъде допълнителна финансова подкрепа за заболелите медицински служители към обезщетението от 800 лв., с което Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз ще покрепи всеки един от членовете си.