Най-важната задача пред новосъздадения Медицински съвет за справяне с кризата с коронавируса в страната е изготвянето на алгоритъм за диагностика и терапия на заболяването. В него трябва да бъде разписано подробно как се поставя диагнозата, като се използват различните лабораторни методи, рентгенографията, кога ще бъде необходимо да се прави бърз тест, кога потвърдителен тест и др. Това обясни водещия вирусолог и член на съвета проф. д-р Радка Аргирова пред в. „Дума“.


„Колегите в цялата страна имат огромна необходимост от това, не знаят как да се ориентират. Всичко това трябва да се напише възможно най-бързо“, допълни тя. Проф. д-р Аргирова отново подчерта, че пика на COVID-19 в страната предстои, а по-малкото положителни проби в последните няколко дни отдава на случайност. Експертите са категорични, че са необходими по-дълго време да има малък брой новозаболели, за да се говори за началото на спад.


За нуждата от масов скрининг в страната проф. д-р Аргирова отново обясни, че това е нужно защото най-големите разпространители на вируса са хората, които нямат симптоми, никакви оплаквания и самите те не знаят, че са заразени. А нямат оплаквания, защото го прекарват леко, на крак, без абсолютно никакви оплаквания. „Сигурно всички ние, които тичаме напред-назад,  сме прекарали вече тази инфекция. Въпросът е, че такива хора седем-осем дни след заразяването могат да бъдат проводници на инфекцията и да заразяват“, допълни вирусолога.Относно предпазните средства проф. д-р Аргирова разграничи носенето им от медицинския персонал и от гражданите. При първите е необходимо използването на маски, ръкавици, очила, и специални облекла, според това с какво се занимава лекарят в момента. „Едно е при животоспасяваща операция, друго е, ако преглеждаш болен, за който имаш съмнения за тази инфекция, трето е, ако нямаш никакви съмнения. Винаги обаче трябва да се носят маски и ръкавици“, обясни тя.


За хората, които ходят на работа, ако са добре, не кихат и не кашлят, няма нужда да носят никаква маска. Единствено трябва много стриктно да спазват хигиенните изисквания - често миене на ръцете, металните, стъклените и пластмасовите повърхности  трябва редовно да се почистват. Ръкавици е добре да се използват, когато сте навън, а и вкъщи, защото върху предмети може да е останала следа от вируса. Профилактично за засилване на имунната система е добре да се пият витамини А, C и Е.