Тренировъчно занятие по активиране на военномедицинския кризисен щаб по сигнал „Бедствие” и действия на медицинските екипи при ситуация с голям брой пострадали ще бъдат проведени в двора на Военномедицинска академия (ВМА). Демонстрацията е с начален час 10, на 28 март.


Ще бъде разиграна ситуация, която се развива в ранни зори в столичен квартал, където е рухнала многофункционална сграда, включваща търговски център, административна и хотелска част. „В момента на инцидента в сградата са се намирали между 150 и 200 души. Много малка част от тях са успели да се спасят, като спасителите не изключват под руините да има близо 100 души. Съобщава се и за загинали“, разясниха от лечебното заведение.


На мястото на тренировъчния инцидент ще работят екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна и спасители. По заповед на министъра на отбраната, началникът на ВМА активира шест модула, които да се включат в преодоляване на последиците от инцидента: Сортировъчно-евакуационен модул; Медицински екип за хирургически контрол на нараняванията; Инфекциозен модул; Модул за временно настаняване; Екип за извършване на хигионно и противоепидемиологични мероприятия; Екип за оказване на психологическа помощ на пострадалото население и спасителните екипи.Тренировка дава възможност за демонстриране и оценка на способностите на военномедицинските формирования у нас за участие в операции и постигане на оперативна съвместимост с медицинските структури на страните-членки на Алианса.


През своята 127-годишна история ВМА е изпратила над 6 000 медици в над 30 мисии в помощ на населението в най-различни горещи точки на света. Само от 1999 г. насам в тях са се включили повече от 960 военнослужещи с бели престилки. 


Български лекари под пагон за първи път заминават на мисия още през 1904 г. - в далечна Манджурия. Там, в размирните години след Руско-японската война, нашите медици оказват помощ на руското дружество на Червения кръст. За ръководител на бригадата е избран подполковник д-р Димитър Киранов – началник на Първа софийска дивизионна болница.