Четиримесечно момиченце с огромен тумор бе спасено от лекари на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Военномедицинска академия. Днес големите хирурзи д-р Цветко Георгиев и проф. Никола Владов съобщиха подробности за сложната интервенция. 

 

Туморната формация е обхващала едната половина на черния дроб на детето и е изпълвала цялата му коремна кухина. Тя е открита случайно, след което родителите на момиченцето са насочени за консултация с д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. Тогава то е било на 3 месеца, но семейството се съмнявало за проблем заради големите размери на корема му. 


 

Лекарите извършили различни изследвания на детето, от които станало ясно, че туморът е доброкачествен, но се развива прогресивно и трябва да бъде отстранен незабавно. Д-р Георгиев се свързал с проф. Никола Владов от ВМА и двата изготвили план за това как да оперират и спасят момиченцето. Те се притеснявали единствено от крехката възраст на детето, защото преди това не са правили подобна интервенция на толкова малък пациент. „Въпреки че се оказа доброкачествен тумор, трябваше да оперираме веднага, тъй като ни притесняваше размерът – колкото детска главичка, както и бързото нарастване. Освен това, бебето беше с изразен анемичен синдром. Образуванието можеше всеки момент да се пръсне, предизвиквайки тежък кръвоизлив и да убие малката пациентка“, обясни д-р Цвятко Георгиев.

 

Източник: ВМА

 

„Това е пътят за колаборация между болниците и особено в областта на чернодробно-панкреатичната хирургия. Тази колаборация ще направи възможно тези деца, които трябва да пътуват в чужбина, вече да могат да бъдат оперирани в България“, коментира проф. Никола Владов.
 

Хирурзите са използвали специален апарат за анестезиология, дарен от инициативата „Българската Коледа“, по време на операцията, продължила над 2 часа. Те разказаха, че толкова голям тумор се среща рядко и са категорични, че момиченцето ще води нормален начин на живот. „Това беше един голям хемангиом, който притиска коремните органи и пречи на сърдерчната дейност. Хемангиомът е доброкачествено съдово образувание, което се среща често в черния дроб и се оперира,  когато е над 6 см и пречи на пациентите да имат добро качество на живот. Тук говорим за 15 см, което само по себе си е абсолютна индикация за операция”, каза още проф. Владов. 

NEWS_MORE_BOX

 

Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация и настанено в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”. Показателите са му добри и най-вероятно то и майка му ще бъдат изписани следващата седмица. 

 

Повече за случая може да разберете от видеото на Bulgaria ON AIR