Жена с изключително рядка и тежка инфекция, застрашаваща живота й, бе спасена от лекарите в Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Света Анна“. Лечението й възлиза на над 10 хил. лв. като касата поема само 420 лв. по клинична пътека. 

 

Пациентката постъпила в спешното отделение на болницата на 29 януари, след като й отказали лечение в други лечебни заведения. Медиците установили, че тя има аеробна и анаеробна инфекция в областта на двете очни  орбити. Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на очите, както и с много висока температура – септично състояние на целия организъм. 


 

След като разгледали редкия случай на жената, която пристигнала от Кюстендил, лекарите започнали спешна тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици. На следващия ден свикали консилиум, който да реши как да продължи лечението. В него участвали д-р Стефан Николов – началник на Клиника неврохирургия и хирург, УНГ – специалист, микробиолог, инфекционист, кожен лекар и реаниматор. Те констатирали, че е необходимо незабавно лечение в Клиниката по лицево-челюстна хирургия – осъществяване  на инцизии на дветете огнища под обща анестезия, за да се достигне до огнището на възпалението. 

 

Подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо след разрезите. Това говори, че става въпрос за много тежка инфекция, обясняват от пресцентъра на УМБАЛ „Света Анна“. И уточняват, че резултатите от микробиологичните изследвания насочили лекарите към стафилококова и стриптококова инфекции. Те могат да доведат до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето и изискват бърза намеса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Благодарение на бързата реакция на лекарите от УМБАЛ „Света Анна“, жената е извън опасност за живота. Тя е изолирана в самостоятелна стая. Предстои й допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето.

 

От болницата уточниха, че до момента са вложени 4 200 лв., които са само за антибиотици, мониторинг и консумативи за пациентката. Отделно разходите на Клиниката по лицево-челюстна хирургия струват 3 070 лв. , като лечението на жената продължава.