Лекари от Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) спасиха жена с огромен тумор. Операцията е извършена от екипа на проф. Красимир Нейков, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
 
47-годишната жена е постъпила в Клиниката по урология в края на февруари. Тя не е имала оплаквания. По-късно лекар от извънболничната помощ я насочил за операция.

 

Лекарите открили рак на бъбрека на жената, който е в напреднала форма. При операцията й отстранили 3-килограмовия тумор, който бил на десния бъбрек. Пациентката е имала и туморен тромб в долната празна вена, която е с диаметър от 2 см. „Това наложи отваряне на вената, за да премахнем тромба, след което с част от самата стена направихме шев от 6 сантиметра“, обясни проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в УСБАЛО.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Жената вече изписана от лечебното заведение и е в добро състояние. Специализирана онкологична комисия ще реши как да продължи лечението й. 


По-рано тази година лекарите от същата болница премахнаха тумор от бъбрека на жена с тежко затлъстяване. Пациентката бе спасена чрез лапароскопска операция. 

 

УСБАЛО е единственото място в страната, което предлага тумотерапия. Над 13 800 пациенти са преминали през лечебното заведение само презз изминалата година. Те са се лекували в 11 клиники и отделения.