Екип лекари от Университетската болница по ортопедия "Проф. д-р Бойчо Бойчев" в Горна баня направи уникална операция, при която спаси крака на дете след отстраняване на цялата бедрена кост.

 

Костта е била обхваната от тумор, което е наложило отстраняването ѝ, а на нейно място лекарите са поставили модулна мегапротеза.


 

Две седмици след операцията 13-годишното момиче отново може да ходи и с двата си крака, предава Dnes.bg.

 

Детето постъпва в ортопедичната болница с диагноза Сарком на Юинг, който обхваща лявото бедро по цялото протежение.

 

След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия премахва тумора с цялата бедрена кост и я замества с модулна мегапротеза. Тя включва бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави.

 

Операцията се извършва за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

 

"Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон", обяснява д-р Патриков. "Момичето бе изпратено отново при нас от Пловдив, където бе преминало подготовка за операцията с химиотерапия. За да бъде отстранен изцяло туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница "Света Екатерина" д-р Николай Величков", посочва още д-р Патриков.

 

Операцията е продължила около 4 часа и половина.

 

"Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късно във времето при необходимост да се подменят модулите“, уточнява д-р Патриков.

 

Възрастта на детето, което е на 13 години, предполага, че костта ще продължава да расте поне още 1-2 години. В случай, че в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност той да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули на протезата.

 

12 дни след интервенцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

 

"Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави", каза д-р Патриков.

 

Стойността на протезата от 37 700 лв. изцяло е поета от Здравната каса.

 

През месец май миналата година същият екип на ортопедичната клиника в Горна баня извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче с диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която бе заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.