Бременна жена с рак на маточната шийка бе спасена в УМБАЛ „Свети Георги“. Животоспасяващата операция е извършена в Клиниката по акушерство и гинекология на болницата. 

 

Преди близо 10 дни 26-годишната жена, която е от Пазарджик, е приета в отделението по гинекология. Тя е била в 4-и месец, с тежък кръвоилив. Лекарите установили, проблема, но първо направили биопсия. Резултатите от нея показали, че тя има рак на маточната шийка в трети стадий. 


 

„Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2 000 жени“, каза д-р Христина Иванчева, която е началник на гинекологичното отделение. Тя и колегите й - д-р Веселин Коларов, д-р Борис Керезиев и анестезиологът д-р Тодор Каменов, осъществили операцията. 

 

Жената е загубила много кръв, заради което се наложило да й правят непрекъснати кръвопреливания. 

 

Самата операция представлява радикална хистеректомия с лимфна дисекция, която предвид тежкото общо състояние на жената е извършено на един етап без предварително прекъсване на бременността, допълва д-р Иванчева. По думите й, лекарите се опасявали, че заради критичното състояние, може да изгубят родилката и бебето й. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

От болницата съобщиха, че вече няма опасност за живота на пациентката. Тя е в стабилно състояние след интервенцията. Заради огромната кръвозагуба е с коригирана тежка анемия. 

 

По-рано тази година лекари от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха 35-годишна бременна с прееклампсия – усложнение, което застрашава както здравето на майката, така и на плода. Тогава много пловдивчани дариха кръв, за да помогнат за лечението на младата жена, загубила детето си в 8-мия месец.