Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха 4-месечно бебе с уникална по рода си и рядка операция. Благодарение на колаборацията между екипите на няколко отделения - Първо детско, Второ хирургично, по образна диагностика и по анестезиология и реанимация, детето скоро ще бъде изписано. 

 

Малката Елена е родена с вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей. Тя се среща веднъж на 250 000 новородени. При нея коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, което затруднява дишането и води до фатален край. Лекарите от УМБАЛ Бургас, извършили интервенцията, обясняват, че рентгеново изследване с контрастно вещество показало, че сърцето на бебето е било притиснато от дебелото черво. 


 

Майката и детето са постъпили по спешност в Първо детско отделение на болницата, чийто екип се усъмнил за рядката малформация. Бебето дишало трудно, имало гърчове и на няколко пъти спирала сърдечната му дейност. То било прегледано от д-р Пепа Ралева, детски кардиолог, която изключила проблем със сърцето. След консултация с хирурзи, педиатрите съобщили на родителите, че ще оперират детето им по спешност, за да го спасят. 

 

Сложната интервенция е извършена от хирурзите д-р Евгений Бенчев д-р Васил Керанов и д-р Кирил Чакъров, както и двама анестезиолози - д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лекарите успяват да отстранят хернията през малък разрез през корема, след което връщат дебелото червно на мястото му.  Затварят дефекта на диафрагмата чрез пластика със собствени тъкани. „Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев. 

 

Бебето се възстановява нормално след операцията и предстои да бъде изписано.