Обслужването с патронажна грижа на самотноживеещи хора и хората с увреждания ще продължи до края на годината. Това бе една от първите мерки насочена към местните власти, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНТ. За това са отделени 45 милиона от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Към момента близо 40 000 човека, ежедневно използват тази услуга.


„Социалният патронаж е много добра услуга в момента. Най-добрият начин ние да подпомогнем общините, всяка община според размера си, получава финансиране, така че да може ежедневно някой да може да напазарува на възрастните хора, да им купи лекарства, да им помогне с дезинфекцията. Всички общински служби разкриха горещи телефони. Надявам се, че ще продължим така“, обясни Зорница Русинова.


Тя разказа, че още от самото начало на извънредното положение са ограничили посещенията и приема на хора в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, общините са подпомогнати с по-голяма гъвкавост и тази мярка се удължава до 31 август.Относно масовото тестване за COVID-19 в домовете, заместник министъра каза, че в някои градове фактите са тревожни, но е осъществена реорганизация за овладяване на ситуацията.


„Отпреди две седмици започна масовото тестване в домовете за възрастни хора и в останалите услуги, засега има някои градове, където фактите са тревожни, но нашите служби заедно с директорите на всяка една от услугите, с кмета, с местното РЗИ успяха да се реорганизират и там, където има случаи на заразени, ако са в недобро здравословно състояние, се настаняват в болница, отделят се от здравите. Надявам се да успеем да овладеем ситуацията“, коментира Зорница Русинова.