Солидарният модел в здравеопазването ни е драстично нарушен и трябва спешно да се възстанови. Около тази позиция се обединиха от Национална пациентска организация (НПО) и от новоучредената Федерация на болничните асоциации и сдружения у нас. Целта ѝ е да защитава интересите на лечебните заведения в решаването на проблема с недофинансирането в здравеопазването.


В студиото на Bulgaria On AIR Андрей Марков от Българската болнична асоциация обясни, че отдавна е трябвало да бъде променен моделът на финансиране в здравеопазването. А начинът на определяне на възнагражденията на медицинските специалисти отдавна не бил такъв, какъвто трябва да бъде.


„Проблемът не е само в доплащането за избор на екип и лекар. Проблемът е доста по-сериозен в системата. Ние говорим отдавна за това, че финансовият модел трябва да бъде променен, очакваме това да се случи всеки момент“, обясни Марков.Заради това от Федерацията предлагат отпадане на тавана за избор на екип и лекуващ лекар и въвеждането на здравна застраховка, което пък би ограничило различните такси, които се плащат в болниците. „Това е опит на самите лечебни заведения да се справят с дадената ситуация и определено съм съгласен, че това не е нормалната практика, но това е реакция спрямо замръзналото развитие на здравеопазването. Клиничните пътеки отдавна не покриват изискванията на пациентите и на лекарите“, подчерта още Марков.


Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пък беше категоричен, че отново сметката ще бъде платена от търсещите лечение. „Здравеопазването не е пазар. Това е добре регулирана в цял свят система, а финансовите отношения с публичните средства за здраве, са още по-регулирани. Договаря се дори възнаграждението на лекаря, а не кой колко пациенти ще прегледа и колко клинични пътеки ще напише, както е в България, а кой какви резултати ще постигне, за да се формира неговото възнаграждение“, обясни той.


За пореден път от пациентската организация подчертаха, че моделът на финансиране на здравеопазването у нас е грешен и остарял, а от това страдат както лекарите, така и пациентите.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.