Софийските общопрактикуващи лекари излизат на протест. Той ще се състои в четвъртък, от 12 часа, пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това обяви пред Bulgaria ON AIR д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. 

Лошите условия на работа и увеличаване на бюрокращината са основните причини за недоволството на джипитата. По думите на д-р Миндов, решението за протеста е взето в края на януари, като дружеството поддържа връзка с Български лекарски съюз и националното сдружение за последващи действия. 

 


"Това, което преля чашата е прословутият отчет с опис на номерата на касовите бележки, които отчитаме към здравното министерство, за да не се реимбурсира една социална дейност, която изпълняваме от години, а именно да освобождаваме всички лица в пенсионна възраст от потребителска такса", обясни общопрактикуващият лекар.


„Искаме да върнем медицината в кабинетите... Когато хората отиват при личните лекари, да получават медицинска помощ, а не административна услуга и една бюрокрация. Искаме по всякакъв възможен път да възстановим това нещо“, коментира специалистът. 

По думите на д-р Миндов, общопрактикуващите лекари получават твърде малко за извънредни дежурства. „Няма как за 1,30 лв. на година пациентите да получат нощно, съботно-неделно дежурство, неограничен достъп до лекар“, смята той. 

 

Една от целите на протеста на общопрактикуващите лекари е връщането ан диалога между властиет и съсловните прганизации. "Евентуално на втори етап ще поставим точни срокове, в които искаме да се започнат законодателните инициативи, въпросът е да не затъваме повече", уточни д-р Миндов. 

NEWS_MORE_BOX

 

Лекарят изтъкна, че трябват промени в здравеопазването: „Това е процес, никой да не си прави илюзии, че днес нещо ще се каже и проблемът ще се реши. Въпросът е да не затъваме повече...“.


 
По-рано от Министерство на здравеопазването съобщиха, че Националният рамков договор за 2018 г. ще бъде подписан. 

 

Още за предстоящия протест, вижте във видеото: