Ракът на маточната шийка остава на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при българките със 7,4% за 2014 г. и 7,1% за 2015 г. Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г., с около 1300 случая годишно. Актуалните данни станаха ясни със старта на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка - от 20 до 26 януари, който бе даден вчера в сградата на Народното събрание от председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева и от председателя на политическа партия ГЕРБ и на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.


Експертите на срещата посочиха, че смъртността от рак на маточната шийка в България е нараснала 3 пъти – от 1,8/100 000 през 1980 г. до 5,7/100 000 през 2015 г. Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу човешки папилома вирус, с което страната ни чувствително изостава от целите на Световната здравна организация (СЗО) и постиженията на развитите страни в Европа и света.


Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 98 държави в света (51% от всички страни), които имат национални програми за имунизация срещу рака на маточната шийка, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12- и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма.По време на събитието д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, отбеляза, че е важно да се обръща внимание по отношение на възможностите на програмата и профилактиката, освен на родителите и на самите момичета. „За съжаление, в България първичната профилактика засега не дава своите резултати, но това не означава, че трябва да се откажем. Трябва да намерим нови начини да убедим родителите на тези момичета колко е важна профилактиката“, посочи и председателят на Българската асоциация по онкогинекология проф. д-р Галина Чакалова. Тя добави, че през последните 20 години се установява тенденция за по-късна диагноза на заболяването и повече от 60% от болните са в трети и четвърти стадий. Така около 1200 жени се разболяват от рак на маточната шийка в България и 700 умират заради късната диагностика. 


Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу човешки папилома вирус имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от рака на маточната шийка, причинен от онкогенните видове човешки папилома вирус (16 и 18). По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с човешки папилома вирус и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета, и жени на възраст между 15 и 26 години.

 

Същевременно при над 270 милиона разпространени дози човешки папилома вирус ваксини, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита човешки папилома вирус ваксините за изключително безопасни от 2006 г. до момента. Д-р Цеков обясни, че има нови доказателства, че хората, ваксинирани преди повече от 10 години, продължават да имат пълна защита срещу ваксиналните щамове човешки папилома вирус. По думите му инвестирането в масова ваксинация на момичетата на възраст между 9-14  (преди започване на полов живот) се счита от СЗО за икономически най-ефективно средство за предпазване от рака на маточната шийка. Освен това, според медицински дружества, институции и независими експерти от цял свят, масовото въвеждане на човешки папилома вирус ваксина е оправдано и силно препоръчително.


Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, които ще останат в сградата на Народното събрание до 24 януари. На тях ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.


В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Той е най-често срещаното заболяване, свързано с човешкия папиломен вирус, като почти всички случаи на рак на маточната шийка могат да се дължат на HPV инфекция. През 2018 г. са регистрирани около 570 хил. заболели в света. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2040 г. техният брой да достигне близо 777 хил. През 2018 г. в света от рак на маточната шийка са починали приблизително 311 хил. жени, като се очаква до 20 години техният брой да достигне 460 хил. В Европа всяка година с рак на маточната шийка се диагностицират около 61 хил. жени, а близо 26 хил. умират от заболяването.

 

Фактите

Световната здравна организация разработва визия за елиминиране на рака на маточната шийка като проблем за общественото здраве, обявявайки целите 90-70-90, които страните да достигнат до 2030 г. Те включват: 

  • 90% от момичетата до 15-годишна възраст, да са да са завършили имунизацията с HPV ваксина;
  • 70% от жените до 35 и 45 години възраст да са обхванати със скрининг (тестове и цитология);
  • Над 90% от жените, да получат своевременно лечение на предраковите лезии и над 90% от жените с инвазивен рак да са обхванати с наблюдение и терапия на заболяването;
  • В България с ваксина срещу човешки папилома вирус са обхванати само 8% от подлежащите на имунизация момичета и страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света, в които имунизационният oбхват е над 75%, а заболяемостта и смъртността от рак на маточната шийка бележи сериозен спад. 
  • Според СЗО търсенето на човешки папилома вирус ваксини в световен мащаб се е удвоило през 2017-2018 г., а през 2019 г. са приложени 55 милиона дози. Очаква се търсенето през 2025 г. да надхвърли 100 мил. дози и има риск от недостиг на ваксини, в случай че рязко се увеличи броят на страните с всеобхватни имунизационни програми. Последната такава страна е Кения, която обаче успява да закупи дози само за 10-годишните момичета. Според СЗО Австралия може да бъде първата страна, елиминирала рака на маточната шийка до края на този век, поради масовата ваксинация на момичетата преди сексуалния им дебют, в комбинация с човешки папилома вирус скрининг.  
  • Според проучване, публикувано в The Lancet, случаите на рак на маточната шийка могат да намалеят наполовина до 2050 г., а заболяването да бъде изкоренено до 2100 г.   
  • Проучване, публикувано през юни 2019 г., което анализира 65 статии с данни за около 60 млн. имунизирани, изчислява, че ваксинацията намалява HPV инфекцията в целевата популация със 70% от 1 до 4 г. след ваксинацията и с 83% за 5-8 години след нея. Друго проучване на изследователи от King's College London за въздействието върху ваксинираните момичета от 14 страни доказва, че ефективността е 92% за период от 1-4 години след ваксинацията и 99,8% за период от 5-8 години след нея. В анализ, публикуван през 2020 г. в The Lancet, се изчислява, че ваксината може да предотврати 97,6% от HPV инфекциите през следващите 8 години при ваксинирани жени и че почти елиминира риска от рак на маточната шийка при жени, ваксинирани в ранна юношеска възраст.