С близо 400 милиона лева ще се увеличи бюджета на Здравната каса през 2020 г., но новината бе приета със смесени чувства в сектора. Вчера Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) гласува поектобюджетът за следващата година, в който 233 милиона лева повече са предвидени за болнична помощ, а 126 милиона лева - повече за лекарства.


Ръст се отчита във всички елементи на здравноосигурителните плащания, свързани с болнична помощ и лекарства - над 10%. И средно с между 5 и 8% ръст на средствата за първична медицинска помощ и медицински изделия. От догодина Здравната каса ще осигурява медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, но до 30 юни те ще се получават както досега - през Агенцията за социално подпомагане, а Касата ще им ги заплаща. За целта са предвидени 38 милиона лева. 


„Бюджетът, макар и увеличен с близо 400 милиона, реално тези пари ще отидат в една нереформирана здравна система“, заяви пред БНР председателят на пациентите в Надзора на Касата адв. Андрей Дамянов, който гласува „въздържал се“.„От една страна виждаме, че наистина има близо 400 млн. лева увеличение на бюджета. От друга страна обаче за нас ефективността от харченето на тези средства е поставена под въпрос. Тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента“, обясни Дамянов и допълни, че според него проблемите в сектора се дължат на липсата на политическа воля.


Андрей Дамянов бе категоричен, че съществуващия здравен модел на клиничните пътеки е изчерпан и трябва да бъде премахнат. „Няма защо да се връщаме назад във времето и отново да се мъчим да реформираме нещо, което е доказало своята неспособност да отговаря на нуждите на пациентите“. Нерешени според пациентите остават проблемите в лекарствената политика и най-вече факта, че профилактиката отново е оставена на заден план. 


В същото време друг член на Надзора на Касата проф. Григор Димитров коментира пред БНТ, че новия бюджет по нищо не се различава като структура от предходните. „Нищо ново няма в него. Съотношенията са същите, относителните дялове са същите, т.е. нищо ново не се случва, т.е. тези пари се разпределяни по същия начин както миналата година“, допълни проф. Димитров.