Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи от длъжност Съвета на директорите на столичната болница „Лозенец“ заради съмнения за престъпни схеми с трансплантации и за източване на Здравната каса.

 

Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет. Новото ръководство на болницата ще бъде назначено още днес.


 

По думите на д-р Кацаров разследване е разкрило схема за трансплантации, в рамките на която органи са били трансплантирани на лица с фалшиви документи за самоличност.

 

През 2019 и 2020 г. в болница „Лозенец“ са били извършени 14 трансплантации на бъбрек от млади донори от Украйна и Молдова. Получатели на органите са били техни роднини от Израел, Япония и Оман, за които се смята, че са с фалшиви самоличности.

 

По думите на служебния здравен министър в Министерството на здравеопазването са постъпили документи, включително от посолствата на тези държави, сочещи, че това са фалшиви самоличности, но не е била предприета проверка по този въпрос.

 

Той уточни, че МВР ще извърши проверка на документацията от тези трансплантации.

 

Разследването в болница „Лозенец“ е показало още, че през април е била извършена и трансплантация на черен дроб на четвъртия в листата на чакащите пациент, който е с 14 точки, въпреки че първият в листата е бил с 54 точки.

 

Здравният министър разясни, че реципиентът на черния дроб е заемал много висок пост в държавната администрация, без обаче да разкрие самоличността му.

 

Здравният министър посочи още, че болницата е отчела 21 млн. лв. загуба за 2020 г. и допълни, че отделна проверка, проведена през януари, е разкрила схеми за източване на НЗОК там.

 

Проверката е показала, че болница „Лозенец“ е получила от НЗОК средства за повече от 60 пациенти, без те реално да са били лекувани. Болницата е върнала парите за лечение на тези пациенти след стартиране на проверката с обяснение, че е допусната техническа грешка.

 

В документите са открити и подправени подписи, за което е уведомена и прокуратурата.