Лекари от Пирогов излязоха на мирен десетминутен протест пред самата спешна болница в израз на несъгласието си с отстраняването на ръководството, съобщи Българското национално радио.

 

Протестиращите са изпратили писмо до министър-председателя на Република България Кирил Петков, който в момента е в оставка. 


 

Припомняме, че на 23 юни 2022 г. Здравното ведомство официално съобщи, че министърът на здравеопазването проф. Сербезова освободи директора на Пирогов проф. д-р Иван Поромански и на негово място назначи д-р Валентин Димитров. 

 

Основната причина са констатирани нарушения в управлението на спешната болница след проведени проверки от Звено “Вътрешен одит” на Министерството на здравеопазването (МЗ).  

 

При плащанията на Пирогов през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. не е спазена поредността на постъпването на фактурите.

 

Екипът на Пирогов настоява както за обяснение на смяната на ръководството, така и за осигуряване на спокойна работна среда, предава БНР. 

 

“Липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, направените два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначеният от Съвета на директорите прокурист, без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването, са сред основните мотиви за отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, посочват от Здравното ведомство в официалното си изявление.

 

Служителите на Пирогов ще получат заплатите си до 30 юни 2022 г. след като настоящият директор д-р Димитров е подписал анекса към Националния рамков договор (НРД) с Националната здравноосигурителна каса.

 

Отстраненият директор проф. Поромански досега не бе присъединил Пирогов към анекса към НРД. Затова и заплатите на работещите са били възпрепятствани, информира БНР. 

 

Предстои провеждане на конкурс за назначаване на нов постоянен директор на лечебното заведение. Дотогава болницата ще бъде ръководена от д-р Димитров, който до момента бе председател на борда на директорите на спешната ни болница. 

 

Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването, заявяват от здравното министерство.