Спад от 16% на новозаразените случаи с ХИВ и СПИН през 2018 г., отбелязва нов доклад на ООН. С други думи днес около 1,7 милиона души са носители на вируса на ХИВ. Сравнението е спрямо 2010 г., а по-добрите резултати се дължат на ефективните мерки в Източна и Южна Африка. Според данните от доклада само в Южна Африка броят на новите случаи на СПИН е намалял с повече от 50 на сто.


В същото време обаче се наблюдава тревожно увеличение с около 29% в Източна Европа и централна Азия, както и в Близкия Изток, Северна Африка и Латинска Америка. „Най-засегнати са младите хора между 14 и 24-годишна възраст и това е недопустимо след всички години на мобилизация и борба“, коментира Кристин Кафандо, представител на неправителствена организация пред БНТ.


Броят на хората, които са се подложили на лечение, също бележи ръст и миналата година те са били над 23 милиона души от общо 38 милиона. Близо 770 хиляди обаче са починали. У нас превенцията и грижата за пациентите с ХИВ и СПИН се осигурява по „Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2017-2020 г.“. По данни на Министерство на здравеопарзването България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население – 2,8 на 100 000 население, което е два пъти по-малко от средното за Европейския съюз (5,7 на 100 000 население).


Към 30 октомври 2018 г. общо 1 473 лица с ХИВ са проследявани в 5-те сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН в София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст. Загора, а 1 391 (94%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.


В София само за 2018 г. новорегистрираните случаи са 80. Данните са от годишната статистика за работата на Центъра за сексуално здраве в столицата, поддържан от единствения към момента нефинансиран от държавата център за безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ, хепатит и сифилис CheckPoint София.


Нова обществена поръчка ще позволи на неправителствения сектор да продължи работата си по контрола и превенцията на ХИВ и СПИН у нас. В рамките на една година от сдружение „Здраве без граници”, Фондация „Инициатива за здраве” и Фондация „И” ще се погрижат 800 души, употребяващи инжекционни наркотици, да получат услуги за безопасни инжекционни практики (чисти консумативи за инжектиране), 2100 мъже, които правят секс с мъже, и 400 жени и мъже, предлагащи сексуални услуги, да получат презервативи и консултиране за безопасен секс.


Програмата предвижда още да бъдат направени общо 3300 теста за ХИВ сред трите общности, като услугите ще се предлагат безплатно и анонимно в близки до тях условия – в мобилен кабинет, на терен и в Центъра за сексуално здраве. В програмата са включени също тестове за сифилис и хепатит С, както и специализирано консултиране и подкрепа за 100 човека с положителен резултат от ХИВ теста. Стойността на поръчката е 166 310 лв. без ДДС.