Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са 1348. За денонощието 58 са новите случаи на COVID-19, от тях 22-ма са настанени в болници. Активните области са общо 7. Ръст на заболеваемостта продължава да държи област Плевен – 23 болни, от тях 17 са контактни на работещи в Мизия. 6 души са настанени в две болници.


Медицинските служители с доказан COVID-19 у нас са вече са 147. Новите случаи са 9 и са установени в София, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ - 7; във ВМА - 1 и в болница „Св. Иван Рилски“ - 1.


Има 7 нови случаи на деца. В Плевен са 5 момчета на 6, 8 и 15 години, едно момиче на 1 година, в Пловдив - едно момиче на 14 години, не са в болница.До момента са излекувани 206 човека. Починалите са общо 56 души. За деня има един нов случай, на мъж на 70 години в Бургас, с онкологично заболяване.


Припомняме, че от вчера са разрешени посещенията на градски паркове и градини на децата до 12 години, придружавани от родители или членове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден. Собствениците на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.


В заповедта на министъра на здравеопазването е записано, че посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

 

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.


Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.