Необходимо е да се предприемат конкретни мерки за разрешаване на проблема с насилието над лекари, заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Мерките включват гласуване на законопроекта за промяна в Наказателния кодекс, която инкриминира нападенията над медици. 

 
Атанасова призна, че случаите на нападнати медици напоследък са чести. Преди два дни отново е нападнат екип на Спешна помощ в Свиленград, малко по-рано подобен случай има и в Бургас.
 
Лекарите трябва да бъдат защитени, защото работата им е изключително трудна и рискова, поясни Десислава Атанасова.
 
Миналата седмица мнозинството в парламента отказа да включи в дневния си ред разглеждането на законопроекта за инкриминиране на нападенията над медици, който е одобрен от здравната комисия, министрите на здравеопазването и на правосъдието. 
 
В тази връзка Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ изпрати декларация до отговорните институции, в която настоя до края на тази календарна година законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс да бъде допуснат до обсъждане на първо четене. Документът бе подкрепен и от Българския лекарски съюз. 
 
Здравният министър коментира и масовите оставки в Кръвните центрове в страната. Според Десислава Атанасова здравеопазването е застрашено, тъй като всички работещи в него ще подадат оставки. Действително има подадени 37 предизвестия за напускане на работа от Кръвния център във Варна, потвърди тя пред Нова телевизия. 
 
Атанасова напомни, че от 1 ноември заплатите на работещите в Кръвните центрове е повишено с 17%. Полагат се всички усилия да има още едно увеличение от началото на 2013 г., ако бъдат направени структурни промени в Министерство на здравеопазването, допълни тя.Здравният министър изрази надеждата, че няма опасност тези центрове да затворят.