18 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. С новите положителни проби общият брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция в България става 611. От тях излекувани и изписани след болнично лечение са вече 48 души. 


Средната възраст на излекуваните е 47 години. 31 от тях са мъже, а 17 - жени. 233 от пациентите, диагностицирани с COVID-19, са под лекарско наблюдение в болнични условия. 27 от тях са настанени в интензивни структури.


Една от новите положителни проби, установени при лица - медицински служители, е на 62-годишна лекарка, която е интернист в хирургията на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В момента тя е на домашно лечение. С нея общият брой на лицата - медицински служители, които са дали положителни проби за коронавирусна инфекция, става 33. От тях 13 са мъже, а жените са 20.Починалите от COVID-19 пациенти към момента са 24. Те представляват 3,9 % от общия брой на потвърдените случаи.


Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че от масовото изследване на 1016 полицейски служители до момента 0,7 % са дали положителен резултат. Генерал-майор д-р Мутафчийски обяви, че от военните колективи са изследвани над 1000 души без симптоматика, като от тях под 0,7% са дали положителен резултат.


Експертите от щаба обясниха, че дълго време остават последиците при излекуваните от коронавирус. Кашлицата на изписаните продължава и повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса. Продължават и оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура.


Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица и хрема трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на инфекцията. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дни, подчертаха специалистите.