Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус в България към тази сутрин достигна 220. Два нови случая на COVID-19 бяха регистрирани при пациенти в Пловдив.


Едната положителна проба е на мъж от Пловдив на 35 г., а другата - при жена на 60 г. Пациентите са хоспитализирани в инфекциозна клиника, съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Щаба.


Вчера следобяд нови 16 положителни проби бяха установени в София – 7; в Стара Загора – 2; в Плевен – 1, в Пазарджик – 4, в Добрич – 1 и във Варна – 1. Това стана ясно още от думите на генерал-майор Мутафчийски.Нови срокове и правила


Правителството прие и нови допълнителни правила, регламентирани в приетия вчера Закон за извънредното положение. Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който срок изтича по време на извънредното положение, се удължава с два месеца след отмяната на извънредното положение. Условията и редът за удължаване срока на валидност на протоколите се определят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Предвидена е възможността до отмяна на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна аптеките да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без да е необходимо лицата да посещават личния си лекар за получаване на  рецепта.


С шест месеца след отмяна на извънредното положение се удължава срокът на дадените разрешения за организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция.


Извънредното положение е обявено от 13 март до 13 април 2020 г.


Над 500 души дариха кръв


Само три дни след като Министерство на здравеопазването отправи призив за нужда от кръводаряване в цялата страна, за поддържане наличностите от кръв и кръвни съставки, необходими на болниците, резултатите са налице.


В структурите на трансфузионната система в страната, въпреки усложнената епидемична обстановка и разпространението на коронавирусната инфекция, над 500 души дариха кръв.


В периода от 20 до 23 март, включително, 43-ма българи дариха кръв в районния център по трансфузионна хематология във Варна, 32-ма – в този в Плевен, 21 в центъра в Стара Загора, 99 в РЦТХ Пловдив и 368 – в Националния център, в София.