Сливенската болница „Д-р Иван Селимински“ получи ценна апаратура като дарение от „Българската Коледа“. Двата апарата са инфузионна помпа и спирометър, предназначени за детското отделение, съобщава неговият началник д-р Люба Бъчварова. 

 

„Изключително сме благодарни на инициативата „Българската Коледа“ и хората, които я правят възможна, защото такива подаръци никой не ни е правил. Преди две седмици получихме рентгенов апарат и многоканален монитор. А миналата седмица се сдобихме с инфузионна помпа от най-висок клас и апарат за спирометрия, който ще ни помогне да изследваме дихателния обем на нашите пациенти, а те са предимно със заболявания на дихателната система“, обясни д-р Бъчварова.


 

Инфузионната помпа ще помогне на лекарите от детското отделение на „Д-р Иван Селимински“ да приготвят по-прецизно инфузионните разтвори. Чрез нея на малките пациенти се вливат определени дози медикаменти. От своя страна спирометърът ще се използва при контрола на заболявания при пациенти с различни дихателни проблеми. 

 

Източник: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

 

В края на ноември педиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска“ също получи дарение от „Българската Коледа“. 


На 1 декември президентът на България Румен Радев бе на посещение в УМБАЛ „Св. Георги”, където стартира инициативата "Българската Коледа". „Блгарската Коледа“ не е просто дарителска кампания, а нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца“, каза той. 

NEWS_MORE_BOX

 

Темата на петнадесетото издание на „Българската Коледа” е „В подкрепа на спасения детски живот“. „Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителни грижи”, заяви още президентът.