Спешно връщат търговете за лекарства в частните болници. Това стана ясно след извънредната среща на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев с председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и здравния министър Кирил Ананиев.


Частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки при закупуването на лекарства, както държавните и общинските. Това обяви лично министър Кирил Ананиев след извънредната среща. Повод за нея станаха изнесените преди дни разкрития на д-р Дечо Дечев за източване на Здравната каса чрез 7 пъти по-високи цени за лекарства, давани от частни болници, предаде "24 часа".


По думите на участниците в срещата, лекарството, което Здравната каса е заплащала с разлика от 7 пъти в цената е „Пеметрексед“ - от 129 до 1063 лв. Според д-р Дечев обаче става дума за изолиран случай и в казуса всичко е законно, защото платеното от Касата е в рамките на пределната цена на въпросното лекарство в позитивния лекарствен списък. А причината за това е, че при търговете в държавните и общинските болници се постигат много по-ниски цени, докато цената в позитивния лекарствен списък се поддържа висока, за да не води до намаляване на цената в други държави, с които се реферираме.В същото време управителят на Здравната каса обясни, че това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известно на НЗОК, защото отношенията са между болницата и Здравната каса. Общо 29 болници са закупили „Пеметрексед“ от 129 и 1063 лева от четири различни регистрирани производители. „Всички отчетени лечебни заведения са частни, следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупено през обща процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока“, допълни д-р Дечев. 


От своя страна, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев за пореден път обясни, че до този момент в министерството не са постъпвали сигнали за подобни разлики. „Това е първият сигнал”, заяви Ананиев. Той пое ангажимент да поиска проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичнити лекарства. Ще бъде възложено и на Агенцията по лекарства да направи проверка на лечебните заведения за доставката на тези лекарства и да ги сравни с максимално допустимите цени. А след това ще бъдат обсъдени и промени в наредбата, уточняват и от Нова телевизия.