В условия на екстремно натоварване, каквато беше епидемията с COVID-19, изпъкват както слабостите, така и силните страни на болничната система – като сгради, оборудване, кадри, квалификация. С тези думи главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че на базата на цялата събрана информация за кризата с коронавируса ще бъдат направени анализи. „Те ще ни помогнат да организираме работата на общественото здраве и здравната система по един по-добър и ефикасен начин“, каза той, цитиран от БНР.


Усилията ще бъдат насочени конкретно към работа с медицинските университети, с всички обучаващи по отношение на това да бъде разширен обхвата и да бъдат по-задълбочени знанията, които студентите по медицина получават в някои области. „И по-специално в епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията и вирусологията“, заяви доц. д-р Кунчев.


Подобно мнение изрази и заместник здравният министър д-р Бойко Пенков. Пред националното радио той потвърди, че ще се работи в посока на по-добро кадрово обезпечаване с вирусолози и микробиолози. „Сега е време за оценка на случилото се и да се види какви пробойни е имало по време пандемията“, заяви още той.Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. д-р Кунчев отбеляза още, че могат да бъдат направени много интересни изводи по отношение на реалната и т.нар. измислена заболеваемост. „Това ще ни даде много по-точна картина за това кои болници са гръбнакът на здравеопазването в България, на кои можем да разчитаме изцяло“.


Според доц. д-р Ангел Кунчев особено място в такъв анализ трябва да има изводът по отношение на необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България и по-конкретно на РЗИ и на националните центрове, работещи в тази област. „Очевидно е, че една такава малка система – състои се от под 2500 души, всъщност пое първия и основния удар и вече 4 месеца, бих казал на предела на силите си, тези хора вършат всичко, свързано с противоепидемичната дейност. Те обслужват над 30 сухоземни медицински КПП – на граници, летища, пристанищата във Варна и Бургас, те организираха карантината на над 70 000 души в България, те са тези, които посещават и анкетират всеки един положителен случай – в болница или в дома, и разпореждат всички противоепидемиологични мерки“, допълни доц. д-р Кунчев.