За трети път Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) стартира Национална кампания за скрининг на рак на гърдата. Инициативата отново е насочена към всички работещи в сектора медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборантки, рехабилитаторки и медицински фелдшерки/лекарски асистентки. Новост в кампанията през 2019 г. е дарението, което получи съсловната асоциацията - съвременната Braster Pro технология за ранна диагностика на рак на гърдата.


„Благодаря, че в навечерието на Коледа получаваме възможност да започнем да осъществяваме инициатива, обърната към здравето на нашите специалисти, които се грижат всекидневно с висок професионализъм и всеотдайност за своите пациенти. Ще направим така, че да осигурим възможност за профилактични прегледи в различни градове на страната“, сподели председателя на БАПЗГ Милка Василева.


Националната кампания за ранна диагностика на рак на гърдата е третата подред инициатива на асоциацията. С нея БАПЗГ се включва в Глобалната инициатива Nursing now ("Здравните грижи сега“) на Световната здравна организация (СЗО) и Международния съвет на сестрите (ICN), която стартира на 27.02.2018 г. От асоциацията припомнят, че диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези. Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от рак на гърдата. Според данни на някои специалисти случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.


В същото време по последни данни на БАПЗГ кризата с недостига на медицински сестри се задълбочава. В момента у нас броят им е два пъти по-малко от необходимото за нормално функциониране на здравната ни система. Изискванията на Световната здравна организация за европейския регион са да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 000 души. У нас се падат по 485.