760 студенти са дарили кръв от началото на годината досега по време на кампанията за кръводаряване, организирана от Министерство на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и БЧК.

Кампанията продължава под надслов „Нашите спортисти в подкрепа на живота”. На 19 май от 10 ч. в Пресклуб „България” на Националния стадион „Васил Левски” към нея ще се присъедини и българският футболист Николай Михайлов.

Над 162 хиляди души са дарили кръв през миналата година като една трета от тях са хора до 30 години. Благодарение на тях са дарени 82 230 л. кръв. В същото време са прелети 63 406 кръвни продукти (45 024 л еритроцитен концентрат и 18 382 л плазма).

Кръвните продукти са изключително нужни при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.

Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб, основната причина за която е нарастващият брой сърдечни операции, органни трансплантации, както лечение на тежко пострадали при пътно-транспортни и други произшествия.

През миналата година Националната Кардиологична болница е преляла на свои пациенти 1430 л кръвни продукти, като са направени 609 операции. В „Пирогов” пък за спешни, неотложни и планови операции през 2010 г. са прелети 1863 л кръвни продукти, което за пореден път показва, че кръводаряването е изключително важен и хуманен акт и без него не би било възможно спасяването на живота на стотици хора.