Случаите на полицейско насилие, скандалите с бонусите и цените на лекарствата нанасят сериозни щети върху образа на управляващите, показват данни от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 22-29 февруари с обем на извадката 1015 души. 

 
Сред министрите, върху които текущите събития оставят сериозен негативен отпечатък, са Нона Караджова, Стефан Константинов, Аню Ангелов, Цветан Цветанов. 
 
Засилването на поляризацията, или негативизма към работата на ключови министри, е сред съществените признаци на ерозия в имиджа, които проучването регистрира.
 
Като цяло общественото мнение оценява позитивно бързината на реакциите при извънредни обстоятелства, като в случая с наводненията. Но, нараства критичността към липсата на правила, на последователни, превантивни и дългосрочни управленски действия, като пост фактум реакциите по случая с бонусите и скока в цените на лекарствата. 
NEWS_MORE_BOX
 
Оценката за начина, по който правителството действа в отделните случаи, пряко въздейства на отношението към кабинета и ресорните министри. 56% от анкетираните оценяват положително реакциите на кабинета след наводненията в Югоизточна България. Не така обаче стоят нещата с подписването на АКТА без обществен дебат по темата – 42% са отрицателни оценки, превишаването права на полицаи и случаите на полицейско насилие при задържане на заподозрени – 69% негативни мнения, скандала с бонусите – 49%, и цените на лекарствата - 58%. 
 
Въпреки че тръгва от разследване срещу фармацевтичните компании, скандалът с цените на лекарствата рикошира изключително остро върху имиджа на правителството. 27% от българите са на мнение, че отговорност за високите цени носят фармацевтичните компании. 69% обаче са убедени, че отговорността е на здравната каса и Министерство на здравеопазването, които не са реагирали своевременно в полза на пациентите.