Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) добави синдрома на Гилен-Баре към много редките странични ефекти на ковид ваксините на Johnson & Johnson (Janssen) и AstraZeneca (Vaxzevria).

 

Синдромът на Гилен-Баре е рядко автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система, при което имунната система на тялото уврежда нервните клетки. Това може да доведе до болка, скованост и мускулна слабост, прогресираща до парализа в най-тежките случаи.


 

Повечето хора, засегнати от това рядко неврологично разстройство, се възстановяват напълно, дори и от най-тежките симптоми, посочват от ЕМА. В редки случаи се наблюдава продължителна слабост. Заболяването ще бъде включено в листовките на двете ковид ваксини като много рядък страничен ефект.  

 

Комитетът по лекарствена безопасност на EMA е направил оценка на общо 108 случая на синдром на Гилен-Баре, съобщени в световен мащаб, към 30 юни. Към същата дата над 21 млн. души по света са ваксинирани с Johnson & Johnson.

 

След оценка на наличните данни, Европейският лекарствен регулатор прави заключение, че има причинно-следствена връзка между ваксината на Johnson & Johnson и синдрома на Гилен-Баре.

 

Медицинските лица в Европейския съюз трябва да бъдат запознати със симптомите на синдрома, с оглед на сериозността на това състояние, за да се даде възможност за ранна диагностика и лечение.

 

Ваксинираните трябва да потърсят незабавна медицинска помощ, в случай че развият симптоми, като слабост в крайниците, двойно виждане или затруднено движение на очите.

 

От европейския лекарствен регулатор потвърждават, че ползите от ковид ваксината на Johnson & Johnson продължават да надвишават рисковете. Наскоро EMA проведе преглед и на случаите на синдром на Гилен-Баре след ваксиниране с ваксината на AstraZeneca (Vaxzevria), след което заболяването бе добавено при много редките странични ефекти от нея.

 

На този етап не е установена връзка между този синдром и ваксините срещу ковид-19 на Pfizer (Comirnaty) и Moderna (Spikevax).

 

От ЕМА съветват да се търси незабавна медицинска помощ след ваксиниране с Johnson & Johnson или AstraZeneca, при:

  • Двойно виждане или затруднено движение на очите;
  • Затруднено преглъщане, говорене или дъвчене;
  • Проблеми с координацията и нестабилност;
  • Затруднено ходене;
  • Изтръпване в ръцете и краката;
  • Слабост в крайниците, гърдите или лицето;
  • Проблеми с контрола на пикочния мехур и работата на червата.

 

Ваксината срещу ковид-19 на Johnson & Johnson се прилага при хора на възраст над 18 години. Тя се състои от аденовирус, модифициран, за да съдържа гена за създаване на шиповия протеин, открит в коронавируса.

 

Източник:

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-janssen-guillain-barre-syndrome-listed-very-rare-side-effect