Преди дни бизнесът у нас изпрати официално писмо до вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков с искането отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск.


Българската стопанска камара и Асоциацията на организациите на българските работодатели настояват да се вземе под внимание решение на съда на Европейския съюз от началото на октомври. В него след преюдициално запитване от румънски съд Съдът на ЕС реши, отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се признава за трудов стаж, който да дава право на платен годишен отпуск. Стъпката е вaжна, зaщoтo cлeд пpoизнacянeтo на решението, тo cтaвa зaдължитeлнo зa юpиcĸдиĸциитe нa вcичĸи дъpжaви члeнĸи, изпpaвeни пpeд пoдoбни cпopoвe.


У нас искането на Работодателските организации в България и Българската стопанска камара за промени в Кодеска на труда разгневи не само майките, но и синдикатите. От КНСБ (Конфедерация на независимите синдикати в България) защитиха майките и бременните жени с официална позиция, публикувана на сайта на синдиката.Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в Кодекса на труда, са свързани с Конституцията, която прогласява един съществен принцип „жената-майка се ползва от особената закрила на държавата“ . Така зад правните норми от Кодекса на труда се крият конституционни, а не законодателни измерения, пишат синдикатите.


От КНСБ добавят още, че зад конституционните права на майките стои демографска политика на държавата, а не обичайна и необходима регулация на трудови отношения. Затова подобни искания трябва да бъдат оставени без последствия.


Най-големият синдикат у нас е наследник на 100-годишна профсъюзна традиция. КНСБ обединява 35 федерации, синдикати и съюзи и редица асоциирани членове и официално е най-голямата неправителствена организация у нас.