Общинското здравеопазване се крепи на пенсионери или хора пред пенсионна възраст. Това е коментарът на д-р Пламен Радославов, заместник-председател на здравната федерация към КНСБ по повод протестите срещу ниското заплащане на труд на медицинските сестри в Козлодуй. „Една медицинска сестра се изгражда за минимум 5 години, а един лекар – минимум 8 до 10 години, за да кажем, че са хора, които си тежат на мястото и са вече професионалисти с добро образование и добре натрупан практически опит.  Огромна е празнината и като че ли не толкова финансовата част ще закрие болниците, колкото липса на кадри. Цялото здравеопазване, особено общинското, се крепи на пенсионери или хора пред пенсионна възраст. Пенсионерите, с една малка пенсия и една малка заплата, по някакъв начин скрепят положението, но един млад човек да тръгнете от 600 лв. - около 480 лв. чисти пари. Извинявайте, кой ще учи 4 години и ще вземе 500 лв.?“, коментира пред БНР представителя на синдикатите.


Според д-р Радославов заплатата на една медицинска сестра в страната трябва да бъде поне 900 лв., а на лекар – 1200-1300 лв. стартово възнаграждение. „Огромен е недостигът на медицински сестри в страната - не достигат около 30 000. Липсват още акушерки,  лаборанти и лекари“, той.


Синдикалистът коментира и бъдещата среща на здравния министър Кирил Ананиев с медицинските сестри в Козлодуй с думите „гасене на пожар“. Посещението на министъра е планирано за 4 февруари, когато Ананиев смята лично да представи пред медицинските сестри параметрите на финансиране на лечебното заведение от Националната здравноосигурителна каса и от Министерството на здравеопазването за 2019 г. Като принципал на лечебното заведение, здравното ведомството поема ангажимента да намери приемливи решения за нормалното функциониране на болницата в Козлодуй, е записано в официалната позиция на министерството.Междувременно в града вече се водят предварителни разговори по проблемите между представители на лечебното заведение, на Районната здравноосигурителна каса - Враца и Регионална здравна инспекция – Враца.