Специалистите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ алармират за зачестили случаи цистит и други уринарни инфекции по време на пролетния сезон. Те може да се дължат на променливото време и температурни амплитуди. В болницата е открит специализиран Функционален урологичен кабинет.

 

Характерните оплаквания са парене, често уриниране или невъзможност да се изпразни докрай пикочният мехур. Възможно е те да са индикация за по-сериозен проблем. 


 

„Много е важно циститът да не се самодиагностицира, защото оплакванията от пикочните пътища са много оскъдни и зад симптоми, които някой кръщава „цистит“, може да се крие много сериозен проблем, за съжаление най-често онкологичен.

 

Имаме много пациенти, които 2-3 години са се лекували с диагноза „хроничен цистит“, след което като дойдат при нас, виждаме един огромен тумор. Това не трябва да се допуска“, убеден е доц. д-р Еленко Попов, уролог към Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ. 

 

Той обяснява, че за съжаление циститът е бактериална инфекция и е един от малкото случаи в медицината, при които няма как да се избегне антибиотик. Преди да бъде изписан обаче, е добре да се направи ехография и антибиограма, за да бъде избран най-подходящият. 

 

Ако след антибиотичния курс симптомите продължат или започнат да се повтарят периодично, тогава трябва да се направи цистоскопия, за да се изключи някаква аномалия в пикочните пътища или по-сериозен проблем.

 

Изследването представлява оглед на долните пикочни пътища, който се осъществява с миниатюрна камера.

 

В някои случаи може да се наложи и провеждане на уродинамично изследване, т. е. проследяване на целия цикъл на уринирането – от напълването на пикочния мехур до неговото изпразване. Подходящо е за хора с невъзможност за уриниране (обикновено мъже с уголемена простата), обясняват специалистите от ИСУЛ.

 

Подобен проблем се наблюдава и при жени, но там причината е доста по-неприятна, заявяват от ИСУЛ – понякога е първа проява на мултипленна склероза при по-млади жени; някакъв съдов инцидент; инсулт. 

 

Възможно е изпускането или невъзможността за изпразване на пикочния мехур да са първа проява на тези заболявания. Другата голяма група са пациентите с изпускане, които имат изтичане на урина. Този метод помага да се прецени дали да се избере оперативно или медикаментозно лечение.