Симптомите на COVID-19 в голяма степен се припокриват с тези на алергията и астмата, предупредиха водещи специалисти по време на уебинар на тема „COVID-19 и бронхиална астма“, организиран по повод Световния ден на астмата – 5 май.


При астмата, която засяга около 235 млн. души в света, най-често срещаните симптоми са честа кашлица, недостиг на въздух, умора, свирене на дробовете, вирусни инфекции, алергии, нарушен сън, стягане в гърдите. Симптомите на COVID-19 пък наподобяват тези при грип – висока температура (88% от случаите), суха кашлица (68% от случаите), умора (38%), отделяне на храчки (33%), недостиг на въздух (19%), възпалено гърло (14%), главоболие (14%). 


Ако пациентът има температура и недостиг на въздух, то той вероятно е с коронавирусна инфекция, но ако диша нормално, то вероятно става въпрос за грип, даде пример доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по алергология на Александровска болница. Ако пък се наблюдава симптомът „възпалени очи“ – когато той не е придружен от температура, пациентът най-вероятно има алергия. „Крайната оценка за състоянието и диагнозата на пациента е в ръцете само и единствено на лекарите“, подчерта специалиста.Доц. Стаевска цитира позицията на Глобалната инициатива за астма (GINA), според която пациентите с астма трябва да продължат да използват ежедневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията COVID-19, тъй като спирането й може да доведе до сериозни усложнения на заболяването. „Не са налични доказателства за връзка между употребата на инхалаторни кортикостероиди и риска от заразяване с COVID-19. Пациентите, които приемат орални кортикостероиди, трябва да продължат да ги приемат така както са назначени, защото спирането им крие риск за здравето им“, коментира тя.


Председателат на Българско дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев се спря на връзката между хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и COVID-19. В световен мащаб по данни от 2010 г. ХОББ засяга 384 млн. души или около 5% от населението. През 2012 г. болестта е причина за повече от 3 млн. смъртни случая, повишение спрямо 2,4 милиона през 1990 г. Очаква се до 2030 г. броят на смъртните случаи вследствие на ХОББ да достигне 4,5 млн., заради увеличеното тютюнопушене и застаряващото население в много страни.


В същото време данните сочат, че около 40 – 50% от случаите на ХОББ не се диагностицират навреме, повечето пациенти се насочват към лекарска помощ при вече умерени и тежки форми на обструкция. Доц. Ходжев също отбеляза, че COVID-19 е опасен за пациентите с белодробни заболявания, но предпазването от него е възможно при спазването на социална дистанция от 2 метра, носене на маска и защитни средства, спазване на хигиенните препоръки и редовна дезинфекция. 


„В повечето случаи COVID-19 не повлиява капацитета на белия дроб. Изглежда и астма, и ХОББ са недостатъчно представени в съпътстващите заболявания, докладвани за пациенти със COVID-19. За разлика от тях, разпространението на диабет при пациенти със COVID-19 или SARS е толкова високо или по-високо от прогнозираното“, каза доц. Ходжев. По думите му всяко тежко респираторно състояние (тежка ХОББ, тежка астма, бронхиектазии, муковисцидоза, рак на белия дроб и др.) вероятно ще изложи пациента на по-висок риск от усложнения при заразяване с COVID-19. Така например ХОББ е свързан с над петкратно повишен риск от тежка инфекция с коронавируса.