Нови мерки срещу разпространението на коронавирус бяха предложени от здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов след като България се нареди сред трите страни с най-голяма смърност заради Ковид-19 в Европа.

 

Броят на настанените за лечение в болница пациенти с коронавирус расте с по 1000 на седмица през последните две седмици, а Българският лекарски съюз съобщи за смъртта на шест лекари с коронавирус в рамките на последните пет дни.


 

Според математика и експерт по управление на кризи Петър Велков по-строгите ограничителни мерки могат да спасят хиляди, защото пандемията не е достигнала своя пик.

 

„Не сме достигнали пиковете стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", посочи той в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Математикът е на мнение, че ограничителните мерки срещу Ковид-19 са закъснели и очаква смъртните случаи да достигнат между 3500 и 4000 до края на месеца.

 

Общият брой на починалите с коронавирус нарасна до 3069 души след новите 189 смъртни случая от вчера – най-големият брой от началото на пандемията.

 

Според Петър Велков идеята за затваряна на училища и заведения е трябвало да бъде въведена по-рано, за да не се стига до сегашните нива на заболеваемост и смъртност.

 

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

 

По думите му над 80% от интубираните пациенти с коронавирус умират.

 

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", посочва експертът по управление на кризи.

 

На последния брифинг на здравните власти стана ясно, че България е 11-та по заболеваемост и 3-та по смъртност заради коронавирус сред европейските страни.

 

28 лекари и 9 медицински сестри с Ковид-19 са починали от началото на пандемията през март.