Лекарите от екипите на Спешна помощ трябва да разполагат с радиостанции като тези на полицаите. Причината е, че повечето инциденти стават извън линейките и те трябва да имат с какво да потърсят помощ. Това заяви пред БНТ д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ – София. 
 
Статистиката показва, че иницидентите в линейките са под 1%. Всичко, което се изисква като технически средства за Бърза помощ, е постигнато. Линейкиите са оборудвани с камери, GPS-и, паник бутони. Разположени са и инсталирани камери във всички филиали. "Това, което трябва да се случи в близко време, е въпрос на дни, да се преконфигурира този паник бутон и да се получава сигнал директно към СДВР, не към 112, с което ще избегнем може би минута време, в което ще могат да се включат екипите на МВР. В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление“, обясни д-р Гелев. 
 
"Колкото и да обезпечим технически нещата, повод за срещата между министрите бе физическата агресия, а тя е под 5% от вербалната. От началото на годината има 12 случая на агресия. Това са по-скоро емоционални реакции, които са провокирани по много различни причини - забавяне, употреба на упойващо вещество“, каза още той. И поясни, че на месец  в Спешна помощ има 13 500 повиквания, от които само 4 500 са в графата „спешни“. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Общо 28 екипа работят в столицата на ден. Реално трябва да наброяват 60. ако трябва Спешна помощ да покрие западните норми - 80-85 екипа, обясни д-р Гелев. Според него, за да си изпълняват добре задълженията, неговите екипи трябва да разполагат с още 100 нови линейки.