Болници ще бъдат закривани, ако хоспитализират пациенти за изследвания, без да е необходим болничен престой. Това заяви пред БНТ, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод сигнал на медията за фалшива хоспитализация в болница "Люлин".
 
Фалшивото хоспитализиране на пациенти е здравноосигурителна измама, обясни заместникът на здравния министър д-р Бойко Пенков.
 
"В България има около 2 милиона хоспитализации, смисъл приети и изписани хора от болница. Тези фрапантни случаи, за които знаем са 200-300 на година, но те вадят очите" , обясни зам.- министър Пенков.
 
Според него порочната практика да се източва касата чрез кухи болнични престои ще изчезне след пълното въвеждане на системата вход в лечебните заведения чрез регистрация с пръстови отпечатъци
NEWS_MORE_BOX
 
 
Той посочи, че скоро ще бъде въведено и безплатно мобилно приложение, чрез което фалшивите хоспитализации ще бъдат незабавно засичани.
 
„Аз по мейл получавам едно съобщение, че еди кога си съм бил дехоспитализиран, понеже съм бил тежко болен. Имам възможността моментално да натисна един бутон и да кажа: искам проверка, защото това не е така", коментира още д-р Пенков.
 
В момента Националната здравноосигурителна каса реорганизира контролната си функция, обясни Пенков.
 
Контрольорите ще бъдат на пряко подчинение на държавата, а не на регионалните директори, за да се пресече възможността да се влияе на тяхната преценка.