Работна група от представители на Министерството на образованието и науката, на социалните партньори в областта на средното образование и на Министерството на здравеопазването ще подготви изменения и допълнения в Наредба №4 на здравното ведомство, съобщават от МОН.
 
Целта е да се прецизират текстовете, свързани с установяване на заболяванията, които застрашават здравето и живота на децата и учениците. Това решиха членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след обсъждане с представители на Министерството на здравеопазването, в отговор на недоволството сред учителското съсловие.
 
Новият проект трябва да бъде готов до края на декември, за да бъде приет от МОН, работодателите и синдикатите в системата на предучилищното и училищно образование.
 
Членовете на Отрасловия съвет са обсъдили и анекс към Колективния трудов договор, свързан с увеличението на заплатите на педагогическите и непедагогическите специалисти от 1 януари 2017 г., който ще бъде подписан от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, допълват от МОН.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Припомняме, че в началото на месец ноември Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов именно заради Наредба №4.
 
От там бяха категорични, че настояват за отпадане на текста, касаещ задължителните ежегодни прегледи за удостоверяване на психичното здраве на учителите да отпадне от наредбата. 
 
Въпросният чл. 5 от наредбата определя заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците.