България ще участва в общата европейска процедура за доставка на пандемична ваксина срещу новия грипен щам A(H1N1). Тя се организира в момента от Европейската комисия – Генерална дирекция „Здраве и защита на потребителите”. Закупуването на ваксините ще стане чрез обявяването на съвместна поръчка под егидата на ЕК. Пандемични ваксини разработват всички големи фармацевтичвни компании. До момента обаче нито една от тях не е одобрена от съответните регулаторни органи. Очаква се най-рано първата одобрена ваксина да се появи в Европа през октомври или ноември. Все още не са ясни и цените, на които ще се предлагат ваксините, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Чрез европейската обща процедура за доставка на пандемични ваксини страната ни ще заяви нужните количества за обхващане на рисковите групи. Сред тях са здравни работници, деца и хора над 65 години с хронични заболявания. Тези групи ще получават ваксината безплатно.

Имунизациите ще се правят от общопрактикуващите лекари и специализираните здравни служби на МВР и Министерството на отбраната, със съдействието на местната власт. Всички решения за доставка и прилагане на ваксината ще се обсъждат в Националния пандемичен комитет.

Междувременно в страната се изпълняват всички предвидени в Националния пандемичен план действия. Те включват както организационни мерки по подготовка на медицинските специалисти за диагностика и лечение на заболяването, информация за населението за предпазните мерки, които следва да се спазват, ежедневна информация на здравното ведомство за ситуацията в света, така и изграждането и поддържането на национален запас от антивирусни средства, лични предпазни средства и пандемични ваксини.