С приемането на новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина българите вече ще имат по-добър достъп до лекарства. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

 

В новия регламент е предвидено във всички областни градове у нас, където няма денонощна аптека, да се направи график, по който съществуващите аптеки да осигуряват денонощно обслужване на гражданите и пациентите.


 

По последни данни на съсловната организация в 11 области в България денонощна аптека няма.

 

По думите на Гетов това е модерен подход, който ще изисква допълнителни инвестиции в съществуващите аптеки, защото нощното обслужване трябва да е на специално гише, да има паник бутон и допълнителен персонал.

 

Възможно е обаче да се наложи клиентите да плащат такса "нощно обслужване", поясни проф. Гетов.

NEWS_MORE_BOX

 

Това ще се реши с така нареченото публично-частно партньорство между фирмите, местните власти и ръководството на Националната здравноосигурителна каса.

 

В дискусията се включи и магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова, според която бюджетът на Здравната каса по отношение на лекарствата създава тревоги.

 

"За първи път се обединяват в едно перо средствата за домашно лечение и тези за онкологичните лекарства. Посочен е бюджет от 750 млн. лв., в това число 210 млн. лв. са за онкология.

 

От 2012 г. са съществували два параграфа, където е ясно какви са парите за онкологичните лекарства и какви са парите за домашно лечение, а сега са обединени. Те са на различен механизъм на отчитане и разплащане. Възможно е едни пациенти да бъдат ощетени за сметка на други", обясни Грозданова пред Bulgaria ON AIR.