Опасни за здравето или реален лост за балансиране на здравната система у нас са разходоефективните терапии? Въпросът отново предизвика полемика, след като Министерство на здравеопазването качи на сайта си Проектът за изменение и допълнение на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.


Идеята на министерството и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е диагностицираните за първи път пациенти да започнат да се лекуват с най-евтините медикаменти. С други думи да се въведе така наречената оценка на здравните технологии, която ще осигури необходимите нива на достъп до лекарствените продукти. „На пациент с новооткрито заболяване трябва да се предложи терапия от „първа линия“ – тоест най-разходоефективното лекарство, и чак след това, ако се окаже, че няма ефект да се предложи лечение от втора, трета или четвърта линия. И съответно постепенно да се повишава и стойността на лечението“, обясни преди дни в предаването „Директно“ на Bulgaria ON AIR Антон Вълев от Националната аптечна камара в ефира. Той бе категоричен, че е грешна практика да се започва лечение първо с най-скъпите лекарства.


С въвеждането на този принцип НЗОК ще спести 780 000 лв. Това е под 1% от заложените в бюджета на Здравната каса 1.2 млрд. лв. за медикаменти през тази година.В коментар по темата се включи и психиатърът д-р Веселин Герев: „Когато едно лекарство под формата на молекула влиза в кръвта и търси своя таргет, то и рецепторите трябва да си паснат като ключ и ключалка. Колкото по-малко си пасват, толкова по-трудно вратата се отваря, тоест толкова повече странични действия ще има при пациента“, обясни д-р Герев и подчерта, че щом можем да ползваме оригинални медикаменти, не трябва да се използват генерични такива.


Здравната каса не може да се справи с разпределението на средствата от бюджета и се опитва за сметка на пациентите да въвежда подобни механизми, смятат и от Пациентски организации „Заедно с теб“. „Касата трябва да потърси недобросъвестните, а не да хвърля обвинението върху всички доктори“, допълни и Пенка Георгиева.


Според здравният експерт Аркади Шарков в последните години разходите за здравеопазване главоломно растат. Ако се въведе ограничение за цената на лекарствата, които НЗОК плаща, обаче това не означава, че пациентите няма да бъдат лекувани. „С това решение Касата смята да изземе част от функцията на лекарите, които изписват лекарства над 30 лв., и да взима персонално решение за състоянието на пациента – разбира се, не като административен орган, а на базата на фармако-терапевтични ръководства, лекарски експертизи, комисии и т.н.“, обясни Шарков. Но остава въпросът има ли НЗОК достатъчен кадрови капацитет за да изпълни Наредбата.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.