Здравното министерство предвижда да създаде нова клинична пътека за рехабилитация на белодробни усложнения, настъпили в резултат на коронавирусна инфекция.

 

За целта се водят разговори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


 

Подготвя се и национална програма за възстановяване на преболедували от Ковид-19, която вероятно ще се утвърди до края на февруари.

 

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на програмата за консултиране и долекуване на пациенти, преболедували Ковид-19.

 

Тя е разработена от УМБАЛ „Александровска“ и Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“ и предвижда безплатни прегледи за долекуване след Ковид.

 

Безплатните прегледи ще се правят след предварително записан час.

 

Рехабилитацията в санаториум ще е възможна за хората, насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница“, уточни директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

 

Хората с усложнения след Ковид ще могат да се лекуват в 13 санаториума, а стойността на един леглоден е 85 лв. Предвидено е курсът на лечение да бъде 10 дни.

 

Специалистите на Александровска болница ще проследяват дистанционно – чрез възможностите на телемедицината, настанените за рехабилитация пациенти.

 

Записванията за консултации започват от 8-ми февруари, като не е задължително желаещите да са били пациенти на болница Александровска или на друго лечебно заведение.

 

По думите на проф. Богов 30% от преболедувалите се нуждаят от престой в болница за лечение на допълнително възникнали усложнения, вследствие от Ковид инфекцията.

 

Според здравния министър инициативата на Александровска болница ще е от помощ на хората, които изпитват продължително време след инфекцията имат влошено здраве.

 

Специалисти от „Александровска“ по пулмология, кардиология, нефрология, неврология, имунология и психиатрия ще преглеждат и консултират всеки пациент, записал час за безплатна консултация на тел. 02/9230467.

 

Прегледите ще се осъществяват от 8.30 до 16.30 всеки делничен ден в Диагностичен кабинет на територията на Втори хирургичен блок.

 

При повечето хора Ковид-19 преминава леко, но при други симптоми като трайна умора, задух и мускулни болки се наблюдават в продължение на месеци.

 

Все още не е ясно какво причинява това състояние, известно като "продължителен Ковид".

 

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) подчерта необходимостта да се предоставят последващи здравни грижи за хората с продължителен Ковид и публикува общи насоки за рехабилитация и възстановяване.