Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест.

 

Тази възможност е предвидена включително за лица, тествани на или след 1-ви октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за Covid-19.


 

Валидността на европейските цифрови Covid сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за Covid-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС.

 

Министерството на здравеопазването припомня, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на Covid-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави (включително и в България), с решение на националните здравни власти.

 

Всички лица, преболедували, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1-ви октомври 2021 г., вече могат да изтеглят от www.his.bg (Националната здравно-информационна система) своя Европейски цифров Covid сертификат.

 

За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за Covid-19.

 

Новите случаи на Covid-19 у нас за последните 24 часа са 1 104, 620 от които са установени с PCR, а 484 - с бързи антигенни тестове. 71,29 % от новите случаи, потвърдени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 305 855. През изминалото денонощие са приложени 243 от тях.

 

Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3 445 пациенти с доказан Covid-19, 436 от които са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 112. От тях 84,82 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

 

Починалите лица, при които е бил доказан Covid-19, са 35 716. 20 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 95 % от починалите лица не са били ваксинирани.